Glemt passordet ditt? Klikk her.

0
Informasjon

19. januar 2017

Industridesignprisen Fennia Prize Grand Prix er tildelt Merivaaras Q-Flow operasjonslampe

Operasjonslampen for operasjonsrom er designet av det finske helseteknologiselskapet Merivaara Oy og produsert i Finland, er tildelt hovedprisen Fennia Prize Grand Prix. Det er en av de mest prestisjetunge designprisene i Finland. Q-Flow operasjonslampen er utstilt på prisutstillingen i perioden 20.01.–12.02.2017, og fortsetter deretter på utstillingsrunden til Arctic Design Week i Rovaniemi.

I juryens begrunnelse vektlegges at den premierte operasjonslampen for operasjonsrom er en kombinasjon av spissteknologi og god design, som har gitt sykehuspersonalet og pasienter helt klare fordeler samtidig som selskapet har fått en konkurransefordel og et produkt som skiller seg ut fra andre. Dette produktet er visjonært og en grundig testet nyhet som kan lanseres på svært konkurranseutsatte internasjonale markeder.

Merivaara har allerede i mange år benyttet design som et element i sin produktutvikling. Q-Flow er et resultat av samarbeid mellom Merivaaras eget produktutviklingsteam og en rekke finske ekspertbedrifter, blant annet designbyrået Seos Design Oy og Halton Oy som har spesialisert seg i inneklimaløsninger for krevende lokaler.

”Operasjonslampen er designet slik at luft kan sirkulere rundt den så fritt som mulig. Uønsket turbulens, som øker antallet skadelige partikler, blir redusert og operasjonsområdet holdes bedre sterilt. Alle unødvendige detaljer er fjernet, og det finnes ingen sprekker som er vanskelige å rengjøre. Brukergrensesnittet med touch-screen er enkelt og både designmessig og funksjonelt enhetlig med selskapets øvrige produkter,” sier kreativ direktør Pekka Kumpula i Seos Design. Operasjonslampen projiserer kontrollområder for lyskjegle og lysstyrke til operasjonsbordet, som gjør at personalet i operasjonsrommet slipper å løfte blikket fra pasienten og deres arbeidsergonomi forbedres.

Q-Flow hører inn under Merivaaras operasjonsrom-konsept Fluent som omfatter et utvalg av smarte løsninger for operasjonsrom. Konseptets sentrale del er det intuitive brukergrensesnittet som gjør det mulig å kontrollere forholdene i operasjonsrommet, utstyr og bildediagnostisering. Dette gjør at personalet kan konsentrere seg fullt om å ivareta pasienten. Q-Flow’s brukervennlige egenskaper og design har blitt finjustert i samarbeid med en rekke kirurger.

"Ved starten av designarbeidet var vi på leting etter den mest optimale formen på operasjonslampen ved hjelp av 3D-strømningssimuleringer. Funksjonaliteten til denne operasjonslampen, som hadde fått en smultring-lignende form, ble testet i en operasjonssimulasjon gjennomført i demostatus til en smart operasjonsroms-løsning. Vi skapte et arrangement i rommet som etterlignet en virkelig operasjonsroms situasjon. Slik fikk vi god evidens på hvordan luftstrømmene oppfører seg rundt en tradisjonelt designet operasjonslampe og den nye operasjonslampen. Forskjellen er betydelig,” sier produktutviklingsdirektør Jyrki Nieminen i Merivaara.

Fennia Prize er en av Finlands mest anerkjente designkonkurranser. Den arrangeres av Design Forum Finland, Fennia-konsernet, Elo og Patent- och registerstyrelsen. Juryen besto av Antti Kuljukka fra Fennia, Ramia Mazé fra Aalto universitet, Anna Lauttamus-Kauppila fra Patent- och registerstyrelsen, Sami Niemelä fra Nordkapp, Jani Niipola fra økonomiavisen Kauppalehti, Antti Salminen fra Tekes, Piritta Winqvist fra LINK Design and Development og Petteri Kolinen fra Design Forum Finland. Fennia Prize 2017 inngår som en del av programmet for jubileumsåret Finland 100.

For mer informasjon:

  • produktutviklingsdirektør Jyrki Nieminen, tlf. +358 40 843 9755
  • markeds- og kommunikasjonsdirektør Josefin Hoviniemi, tlf. +358 40 680 3993

Email: fornamn.efternamn@merivaara.com

Beslektede produkter